Archive for the Category » 4. Reis 2016 – Ecuador en de Galapagos eilanden «

Dag 22 en 23 – van de Galapagoseilanden naar Amsterdam

De vakantie begint te korten. Vandaag vliegen we terug naar Guayaquil om meteen door te vliegen naar Amsterdam. Tja aan alles komt een eind. Voordat we echter naar het vliegveld op de Galapagos worden gebracht hebben we nog een uitstapje. De visafslag in Puerto Ayora. Wat een belevenis. De pelikanen en zelfs zeeleeuwen stonden de rond de tafel met de hoop toch iets te vangen. Een prachtig gezicht. Na dit moois zijn werden we naar het vliegveld gebracht. Alles ging perfect en voor dat we het wisten waren we al in de lucht. Na een kleine 2 uur waren we geland. Het inchecken voor de vlucht naar Amsterdam ging veel chaotischer maar ook dit leverde geen problemen op. Om kwart voor 7 plaatselijke tijd werd de vlucht naar Amsterdam ingezet waar we rond het middaguur Nederlandse tijd voet aan de grond zette. Daar wachtte ons een verrassing. Doozle stond ons samen met Hanneke, Bas, Mariska, Michael Opa en Adrie, ons op te wachten. Wat was Doozle blij. Met zijn allen een kopje koffie gedronken waarna we de auto hebben opgehaald en naar huis zijn gereden. Rond een uur of 4 konden we de sleutel in het slot zetten en was onze reis echt ten einde maar de herinneringen zullen ze ons nooit afnemen.

 

Dag 21 – de Galapagoseilanden (Santa Cruz)

Onze laatste volle dag op de Galapagos eilanden. Vandaag stond er vanuit de touroperator geen excursie meer gepland en konden we deze dag zelf invullen. Na het ontbijt zijn we daarom gaan wandelen langs de Laguna Las Ninfas, die achter ons hotel lag. Op de eerste stop zagen we al een slang door het water kronkelen. Wat later zagen we nog een zeeschildpad en een rog zwemmen. Na ongeveer een half uurtje waren we terug van deze wandeling en zijn we gegaan naar Tortuga Bay. Hier zou het mooiste strand van de Galapagoseilanden liggen. Het strand was zeer mooi maar door de ruige zee kwam dit niet goed naar voren. We zijn er ongeveer een half uurtje geweest, maar omdat de zon niet goed wilde doorzetten zijn we terug naar het hotel gegaan. In de middag zijn we naar het centrum van Puerto Ayora gegaan, waar we nog wat inkopen hebben gedaan en op het terras hebben gezeten om de vakantie in stijl af te sluiten. Op de pier waar de boten aankomen die de passagiers vervoeren naar andere grotere boten, ontdekten we plots een Golden Ray. Dit zijn een aantal goudkleurige roggen die in een school zwemmen. Ook zagen we weer een schildpad en een haai door de haven zwemmen. Het blijft spectaculair wat je zo binnen een paar minuten voorbij ziet komen. Na nog een lekkere pizza te hebben gegeten zijn we teruggegaan naar het hotel om snel onder de wol te kruipen voor de lange reisdag die ons morgen te wachten staat. Om een uur of half tien worden we opgehaald voor onze vlucht naar Guayquil waar we om kwart voor 7 ’s avonds met KLM zullen vliegen naar Amsterdam. We hopen daar op dinsdag 27 augustus rond ene uur of kwart over 1 te landen. Daarom zal het volgende bericht pas na dat moment volgen.

 

Dag 20 – Galapagoseilanden (van Isabela naar Santa Cruz)

Om kwart voor vijf in de ochtend ging de wekker al af. Dit kwam omdat de boot die ons naar het eiland Santa Cruz zou brengen, al om 6 uur vertrok. Nadat de koffers en alles weer waren gecheckt voeren we met grote snelheid uit. Rond half 9 kwamen we op Santa Cruz aan. Als eerste werden we naar een hotel gebracht waar we een ontbijt kregen. Hierna werden onze koffers naar het hotel gebracht waar we de komende 2 dagen overnachten. Zelf gingen we met een gids naar het Charles Darwin centrum, waar we de veel uitleg en hoe en waarom en het bestaan hiervan. Er vlogen veel vinken rond en er liepen grote schildpadden. Men zorgt heel goed voor de dieren in dit centrum maar de koffie die er werd geschonken was niet echt te drinken. Na het bezoek aan het Charles Darwin centrum zijn we naar ons hotel gebracht om ons op te frissen. ’s Middags zijn we met dezelfde gids naar de Highland gegaan waar als eerste de Twins bezochten. Dit zijn een soort 2 grote canyons die miljoenen jaren door implosie van de vulkaan zijn ontstaan. Mieke en Lia zagen nog een grote uil vliegen, maar waren net te laat voor het maken van een foto. Na de Twins zijn we naar een ranch gereden waar we grote reuzen landschildpadden hebben gezien. Deze lopen daar in het wild rond. Bij de ranch lagen ook de lava tunnels. Dit zijn grote diepe donkere tunnels die, tijdens een vulkaanuitbarsting, door luchtbellen in de lavastroom, zijn ontstaan. Vooral de 3e tunnel was zeer donker en moesten we gebruik maken van het licht van 2 mobiele telefoons. Het bezoek aan de ranch sloten we af met een lekkere bak koffie, die gemaakt wordt van de bonen die op daar worden verbouwd. Zo kwamen we ook op het einde van deze excursie en werden we mooi weer bij ons hotel afgezet. We hebben daar nog lekker op het terras gezeten en wat gedronken, voordat we weer op een andere locatie gingen eten. Dit ging zeer snel. Binnen een minuut of 20 stonden we weer buiten zodat we nog tijd genoeg hadden om door het dorpje Puerto Ayora te wandelen. Rond tien uur waren we weer terug bij ons hotel en konden we lekker gaan slapen na toch wel een lange dag.

 

Dag 19 – De Galapagoseilanden (Isabela)

De Galapagoseilanden blijven ons verbazen. Niet omdat we vanochtend konden uitslapen maar vanwege weer een aparte dag op het eiland Isabela. Rond 11 uur werden we opgehaald voor een excursie naar de Lava tunnels, beter bekend als de Tuneles. Hiervoor moesten we eerst anderhalf uur met een snelle speedboot naar de plaats van bestemming reizen. Onderweg kwamen we midden op de oceaan een fantastische rots tegen. Hier zaten de nodige vogels op waaronder de Jan van Gent. Het water spatte tegen de rots op. 10 minuten later waren we op de plek gearriveerd waar de doorgang naar de tunnels zou zijn. De golven waren hier zo krachtig en sterk dat er met de boot geen doorkomen aan was. Gelukkig probeerde de schipper dit ook niet. We zijn terug gevaren naar een plek waar we rustig naar de kant konden varen om zo toch nog een aantal Lava tunnels en de dieren die hier verblijven te zien. Voordat we gingen snorkelen zijn we eerst het lava landschap rondgelopen. In de poeltjes zagen we een Witpuntrifhaai rondzwemmen. Ook vele Jan van Genten op de stukken lava. De weg was niet makkelijk te belopen vanwege de vele stukken steen en bomen die er groeiden. Na ongeveer een half uurtje te hebben gezwoegd zijn we weer op de boot gegaan om onze snorkelkleding aan te gaan doen. Hierna met zijn allen het water in. We zagen naast de nodige vissen, ook een zeepaardje wat onderwater hing aan een stronk bij de mangrove, de Witpuntrifhaai en vele grote zeeschildpadden. Met deze laatste kon je gewoon mee zwemmen. Na ongeveer 1 uurtje in het water te hebben doorgebracht klommen we moe maar voldaan weer de boot in, waar een lekkere lunch op ons wachtte. Deze was binnen de kortste keren verorberd. De schipper voer nog even rond in een baai waar nog vele schildpadden zaten en die wij ook regelmatig omhoog zagen komen. Ook zagen we een school van gouden roggen. Beter bekend als de golden Ray. Hierna koerste de boot weer naar de haven van het eiland Isabela. Nadat we daar weer voet aan wal hadden gezet werden we keurig bij ons hotel afgeleverd om te gaan douchen. Na zoveel inspanningen was het hierna de tijd voor een lekker drankje. Wat gaat de tijd door alle leuke dingen toch snel. Morgenvroeg staan we om 5 uur op voor ons vertrek naar het eiland Santa Cruz waar we die dag ook nog leuke zaken gaan ondernemen.

Dag 18 – De Galapagoseilanden (Isabela)

Weer een bijzondere dag op de Galapagos eilanden. Na het ontbijt gingen we met een grotere groep en een gids met een boot het water op. Als eerste voeren we langs een aantal eilanden waar we bijzondere vogels zagen, waaronder de Jan van Gent en een pinguïn. Hierna werden we op een eiland afgezet waar we een mooie toer hebben gelopen. Daar zagen ondermeer vele zwarte zeeleguanen, zeeschildpadden en witpuntrifhaaien. En op dat moment was de ochtend nog niet voorbij. Hierna zijn we gaan snorkelen. Het water was wel wat koud, maar dit hield ons niet tegen erin te gaan. Erik en Ton hebben een tijdje met een zeeschildpad mee gezwommen. Een geweldige ervaring. Na het snorkelen zijn we naar het hotel gebracht om te douchen en te lunchen. In de middag zijn we naar het Giant Tortoise Breeding Center. Het is een centrum om de populatie van grote landschildpadden weer op peil te krijgen. Dit was enorm afgenomen omdat de bewoners deze in het verleden afgemaakt werden om mee te kunnen nemen op lange zeereizen. Nog waren niet op het einde van de dag. Een gedeelte van de groep ging een lange wandeling maken, maar daar zagen wij vanaf. Wij zijn naar de haven teruggegaan waar we weer de nodige dieren hebben gespot. Zie de foto’s voor een impressie. Inmiddels was het 5 uur in de middag en werd het tijd voor een lekker drankje. We streken neer bij een strandbar waar het goed vertoeven was. We maakten kennis met 2 zussen uit Ecuador waarvan er 1 goed Engels sprak. Zo kregen we uitvoerige informatie over hun land en zij over Europa. Het werd al weer donker toen we de bar verlieten om te gaan eten in ons hotel. Daar nog wat nagebabbeld aan een lekker biertje. Zo gaan de dagen snel voorbij, maar we hebben nog 3 dagen te gaan op de Galapagos eilanden.

Dag 17 – De Galapagoseilanden (Isabela)

Lia en Eric moesten vandaag een uurtje eerder opstaan omdat zij om half 8 naar de vulkaan Sierra Negra gingen. Het was een wandelroute van meer dan 15 km en Ton en Mieke hebben daar daarom van afgezien. Voor Mieke was dit veel te ver en zwaar. De wandeltocht bleek door het warme weer nog moeilijker dan verwacht zodat Lia en Eric ook niet de gehele toer hebben gelopen. Daarnaast was het niet zo spectaculair volgens hen. Ton en Mieke hebben na het ontbijt een fiets gehuurd, waar ze het eiland mee hebben ontdekt. Dit was vooral op twee plaatsen, namelijk aan het strand en de haven. Daar waren de nodige dieren te zien. Soms moest je zelfs over een slapende zeeleeuw stappen om je weg te kunnen vervolgen. Rond half drie waren we weer samen en zijn we met de gids en andere mensen naar een plek gegaan waar je leuk zou kunnen snorkelen. De zee was echter zeer onrustig zodat van snorkelen niet veel kwam. Mieke en Eric zijn nog wel het water ingegaan maar hebben vrijwel niets gezien. Voor Mieke was het vanwege de stroming erg zwaar. Na ongeveer een half uurtje vond de gids het ook wel voldoende waarna we zijn teruggebracht naar ons hotel. Na ons te hebben opgefrist zijn we het dorpje ingelopen en hebben we in een barretje aan zee nog lekker wat gedronken, voordat we in ons hotel zijn gaan dineren. Weer een dag voorbij op de Galapagos.

Dag 16 – van Guayquil naar de Galapagoseilanden.

Om 8 uur werden we opgehaald voor ons vertrek naar de Galapagos eilanden. Met een busje werden we weggebracht naar het vliegveld waar we na een strenge controle van de koffers rond half elf vertrokken naar de eilanden. Door het tijdverschil kwamen we daar net na twaalf uur aan. Bij de uitgang van het vliegveld werden we opgewacht door een gids. Per bus en taxiboot arriveerden we bij zijn auto waarmee hij ons naar een restaurant in Santa Cruz bracht om te kunnen genieten van een lunch. Onderweg zagen we langs de weg al de nodige schildpadden lopen. Na de lunch nog een kort stukje per auto naar de haven. Ook hier volgde weer een strenge controle van de bagage. Nadat deze was voltooid werden we weer via een taxiboot naar een andere boot gebracht voor de oversteek naar Isabela. Hiermee werden we in een kleine 2½ uur gebracht naar het eiland Isabela. Ook dit was weer goed op elkaar afgestemd. Vanaf de kade zagen we ondermeer al zeeleeuwen en een grote zee schilpad. Toen we op het eiland Isabelle arriveerden bleken zij de naam Smits of van der Laak niet te kennen. Men heeft toen de lijst onderzocht en pas toen bleek dat wij in het hotel van dit eiland zijn geboekt onder de naam van Mieke van Geloven. Snel de koffers in de auto waarna we met de gids zijn doorgereden naar de lagune waar flamingo’s verblijven. Na het schieten van de nodige foto’s werden we door onze gids netjes bij het hotel afgezet waar we op zich wel een goed diner kregen bestaande uit een voorgerecht van curry met kip, een hoofdgerecht met waarschijnlijk Tonijn en een nagerecht. Omdat Ton geen liefhebber is van vis en er geen andere keuze was, had hij er moeite mee om het een op te eten. Er was echter geen sterke drank bij het eten. Dat was wel jammer. We zijn daarom na het diner het kleine dorpje ingelopen waar we nog aan een barretje wat hebben gedronken. Morgen weer een volle dag op een van de Galapagos eilanden. Spannend wat deze dag weer gaat brengen.

Dag 15 – Van Cuenca naar Guayaquil

Vanochtend vroeg zijn we na het ontbijt vertrokken naar ons volgend overnachtingadres in Guayaquil. Dit is de grootste stad van Ecuador. Er wonen daar meer dan 3 miljoen mensen. Voordat we hier naar toe reden hebben we nog een bezoek gebracht aan het Nationaal Park Cajas wat tussen Cuenca en Guayaquil ligt. Met onze gids hebben we in dit park ruim anderhalf uur rondgelopen door een Cloud forest, wat rond een meer ligt. We zagen daarbij verschillende vogels en diverse planten. Jammer genoeg zagen we geen toekan, maar we hebben deze wel horen roepen. Toen we met de wandeling bezig waren begon het te regenen. We vragen ons af of het toch geen Rain forest was, waar we door wandelden. Na onze wandeling reden we verder door in het Nationaal Park en kwamen we uit bij de top op een hoogte van 4.000 meter. Op dat moment begon het nog steviger te regenen. Onze gids wilde nog een wandeling doen, maar daar zagen we vanaf waarna we met zijn allen op hoogte een lekkere lunch voorgeschoteld kregen met trout (forel). Na de lunch vertrok onze gids en bracht de chauffeur ons naar Guayaquil. Een rit van nog ruim 2½ uur. Toen we in de stad aankwamen merkten we gelijk het verschil met het platteland. Wat een drukte meteen. Na het wegzetten van de koffers zijn we meteen naar het Parque Seminari. Dit is een goed onderhouden park waar leguanen en schildpadden in het wild rondlopen. Het was er lekker druk waarbij door iedereen veel foto’s werden gemaakt. Hierna zijn we doorgelopen naar de boulevard Malecon. Het begon al aardig donker te worden en we waren toch wel moe van het bezoek aan het Nationaal Park en de reis. Snel wat gegeten bij Wendy waarna we met de taxi terug naar het hotel zijn gereden. Daar nog lekker wat gedronken. Morgen staat de vliegreis naar de Galapagos op het programma. Even afwachten hoe internet daar werkt en of we het reisverslag iedere dag kunnen voortzetten.

Dag 14 – Cuenca

Wat een sof. We wilden vanochtend via een Livestream PSV-Feyenoord gaan kijken, maar net op dat moment werkte de WIFI in ons hotel niet. Daarom zijn we maar op ons gemak gaan ontbijten. Later hoorde we de uitslag en vonden we het meteen niet meer zo erg dat het WIFI signaal niet werkte. Gelukkig werkt dit nu weer wel. Na het ontbijt was het nog vroeg en omdat het op zondag in Cuenca een stuk rustiger is, zijn we begonnen met het uitwisselen en back-ups maken van de foto’s en films, om te voorkomen dat iets hiervan verloren gaat. Rond een uur of 10 zijn we daarna richting het centrum van Cuenca gelopen. Als eerste kwamen we op een lokale markt terecht waar veel fruit, groente, vlees en vis werd verkocht. Het stonk er verschrikkelijk en als  je daar rond loopt heb je geen trek meer in verse levensmiddelen en denk je alleen nog maar aan Hak groente en verpakt vlees. Hoe is toch mogelijk dat de mensen daar niet ziek van worden. Ton zag dat iemand een stuk vlees op de grond liet vallen en dit terug legde op de schaal die verkocht moest worden. Na de markt zijn we nog naar een hoedenmuseum gelopen. Ook dit was weer leuk om te zien. Na de lunch zijn we met een open bus rond gereden door het centrum van Cuenca. We kregen van de gids de nodige uitleg, maar al bij al was het niet echt spectaculair. Met de bus kwamen we ook bij het Mirador de Turi. Daar waren we gisterenavond ook al geweest maar toen regende het zeer hard. Het was nu ook geen geweldig weer, maar gelukkig was het wel droog zodat er toch een paar mooie foto’s konden worden gemaakt. Lia en Mieke kochten samen 1 groot broodje wat ze aan 2 honden te eten gaven. Deze aten het met zeer veel smaak op want ze hadden heel veel honger. Weer een goede daad verricht. Na de busreis zijn we gezellig op een terrasje gaan zitten om een lekker biertje en een wijntje te pakken. Zo was het toch weer snel tijd om te gaan dineren. Probleem was dat er op zondag veel eetgelegenheden dicht zijn maar we hebben er wel een gevonden waar we lekker hebben gegeten. Dit was Don Colon in het centrum van Cuenca. Daarna terug naar ons hotel omdat morgen weer een reisdag naar Guayaquil staat gepland met tussendoor een bezoek aan het Nationaal Park Cajas.

Dag 13 – Cuenca

Vandaag waren Eric en Lia 35 jaar getrouwd. Dit moest natuurlijk bij het ontbijt worden gevierd. Mieke had geregeld dat vanuit het hotel wat extra’s werd edaan door het leggen van mooie rozen op de tafel waar zij gingen ontbijten. Feestelijker kon de dag niet beginnen. Na het ontbijt zijn we met zijn vieren met de taxi naar de fabriek en museum van Homero Ortega gereden. Hier maakt men originele Panama Hats. We kregen eerst een rondleiding door de fabriek en het museum. Zeer mooi om te zien hoe dit proces in zijn werk gaat. Op het einde hiervan kwamen we in de shop waar de bekende hoeden worden verkocht. De prijs loopt van 30 dollar tot meer dan 800 dollar per hoed. We hebben er allemaal een aantal opgehad en uiteindelijk hebben Ton en Eric een hoed gekocht. Deze werd in een grote doos gedaan. We vragen ons af hoe we deze bij de komende vliegreizen moeten meenemen. Nadat de hoeden waren afgerekend zijn we met de taxi terug naar het oude centrum van Cuenca gereden waar we wat hebben rondgelopen en diverse oude gebouwen en kerken hebben gezien. Ook hebben we nog een aantal markten bezocht waaronder een bloemenmarkt. Uitgezonderd deze laatst genoemde, viel de rest wat tegen na het bezichtigen van de markt in Otavalo. Later in de middag kwamen zijn we op een terras gaan zitten om de huwelijksdag van Eric en Lia te vieren We zaten weer bij het Belgische cafe/restaurant waar we gisterenavond hadden gegeten. Zo zijn we de middag goed doorgekomen. In het begin van de avond zijn we gereden naar Mirador del Turi. Een mooi uitzichtpunt over de stad Cuenca. We probeerden foto’s van het vergezicht te maken, maar deze bleken bij thuiskomst niet te zijn gelukt. Dat was wel jammer. Toen we boven waren begon het ook te regenen. We zijn toen met de taxi naar het centrum van de stad gereden waar we bij een Italiaan lekker hebben gegeten. Daarna weer met de taxi naar huis. Weer een bijzondere dag in Ecuador is voorbij gegaan.