Archive for the Category » 3. Reis 2017 – Namibië en Botswana «

Dag 22 en 23 – van Kalahari Bushbreaks naar Amsterdam

Vanochtend waren we al vroeg wakker. Mogelijk vanwege de aanstaande terugvlucht naar Nederland. Eerst de koffers voor de laatste keer goed ingepakt. Alles kon makkelijk mee. Daarna ontbeten samen met de het Duits echtpaar die we tijdens onze rondreis regelmatig tegen zijn gekomen. Na het ontbijt zijn we rond half negen aangereden. Een laatste rit van bijna 300 kilometer. Toch waren we net voor 12 uur al in Windhoek. We hebben daar nog even rondgelopen om onze laatste Namibische dollars op te maken. Dat was uiteraard geen probleem. Na het winkelen en uiteraard en nog een cappuccino zijn we naar de luchthaven gereden. Onze huurauto de Renault Duster ingeleverd. 3 weken lang goed mee rond gereden en geen problemen mee gehad. Zelfs geen lekke band. Het inleveren ging snel en zonder problemen. In de luchthaven konden we vrij snel inchecken en de douane passeren. Nadat we achter de douane waren bleek pas hoe klein het vliegveld van Windhoek is. Vrijwel alle stoelen waren bezet. Gelukkig ging er vrij snel een vlucht naar Johannesburg zodat er voldoende stoelen vrij kwamen en wij ook konden zitten. Hoewel bij het passeren van de douanepost de handbage al was gecontroleerd, diende dit bij het inchecken nog een keer te gebeuren. Daarnaast werd iedereen nog een keer gefouilleerd. Dit gebeurde in 2 gescheiden rijen voor mannen en vrouwen.  Mieke was veel sneller in het vliegtuig dan Ton. Dat had te maken dat hij de tassen met de meeste inhoud, waaronde de medicatie. Ieder middel werd uitvoerig gecontroleerd en uiteindelijk vond men een nagelschaartje wat niet mee mocht en achter moest blijven in Namibië. Goed op tijd gingen we de lucht in. Na een tussenstop in Angola kwamen we rond kwart voor 6 in de ochtend in Nederland aan. Daar zitten we nu aan een bakje koffie dit laatste stukje te schrijven. Onze reis is nog niet ten einde omdat we nog doorvliegen naar Dusseldorf waar we opgehaald zullen worden. Tot zover de Smitskus in Namibië en Botswana. Bedankt voor jullie reacties en we hopen dat jullie het leuk vonden om ons te volgen.

Dag 21 – van Maun naar Kalahari Bushbreaks

Na een wat mindere nacht vanwege de vele insecten in onze Lodge, waaronder spinnen en een grote gekko, waren we snel aangekleed voor onze grote verplaatsing naar Namibië. Een rit van bijna 550 km. Gelukkig waren de wegen beter te rijden dan eergisteren. Weinig potholes meer. Wel het nodige vee nog langs de weg. Ook een aantal keren uit moeten stappen om onze schoenen te ontsmetten. Eigenlijk moeten de schoenen die in de koffer zitten ook ontsmet worden, maar gelukkig geloofde men ons op ons woord dat we niet meer schoenen bijhadden. Rond 1 uur waren we bij de grenspost Daar hadden we wat oponthoud door een aantal oudere Nederlanders die met een camper de grens moesten passeren. Omdat zij bij een loket wat meer tijd nodig hadden dan ons, passeerden we hen in de rij. Na 1 uurtje waren alle formaliteiten geregeld. Op weg naar Kalahari Bushbreaks, Daar hebben ze vele vogels in de tuin en ook een drinkplek aangelegd voor vogels en dieren. Mieke heeft hiervan met veel plezier de nodige foto’s geschoten. Na he douchen kregen we een lekker diner voorgeschoteld met Kudu biefstuk. Onze magen werden goed gevuld. We hebben hierna nog leuk gesproken met een man en vrouw uit Dresden . Deze zijn we op onze vakantie regelmatig in de Lodges tegengekomen zodat het ijs snel was gebroken. Rond 10 uur zijn we richting onze kamer gelopen. Morgen de laatste dag naar Windhoek. Een rit van 250 kilometer en daarna de vlucht naar Amsterdam en Dusseldorf.

Dag 20 – Maun (Okavanga Delta)

In Nederland hadden we al een toer geboekt om met een Mokoro boot over de Okavanga Delta te varen. Om 8 uur werden we hiervoor opgehaald. Eerst een tocht van ruim een uur, waarvan 3 kwartier over een zandweg die alleen met 4×4 is te rijden. Bij aankomst waar de Mokoro boten lagen was het een drukte van je welste. Je mocht geen gids uitkiezen maar kreeg deze toegewezen. Wij kregen Sidka een man van 29 jaar die gelukkig goed Engels sprak. De tocht ging langs de rietvelden. We zagen vele vogels en ook een paar olifanten. Het was vandaag heel warm waardoor de meeste wilde dieren zich waarschijnlijk onder bomen zich neer hadden gelegd en voor ons vanuit de boot niet zichtbaar waren. De hitte was ook voor ons in een open boot ook niet goed draagbaar. Rond 12 uur zijn we de boot uitgegaan en gelunched. Ook hebben we op het eiland een wandeling van ruim een half uur gemaakt, maar naast wat vogels, verder niets gezien. De gids wilde nog verder lopen, maar op ons aandringen hebben we dat niet gedaan. Na de lunch weer in de boot voor een tocht van ruim 2 uur. Door het dichte riet nog naar nijlpaarden gezocht, maar deze waren niet in de bij de gids bekende nijlpaarden poel. Rond half vier kwamen we kokend op de afmeerplaats aan. Gelukkig kregen wel continue het nodige water te drinken. Het was een mooie tocht, maar eigenlijk was het te warm. Nadat we thuis waren gebracht, hebben we snel gedouched en zijn gaan eten. Lekkere biefstuk met friet. Het stukje geschreven en nu gaat Mieke verder de foto’s uitzoeken waarna we gaan slapen Morgen rijden we terug naar Namibië, naar ons laatste overnachtingsadres alvorens we een dag later doorrijden naar Windhoek voor de terugvlucht.

Dag 19 – van Nata naar Maun

De volgende verplaatsingsdag. Na het ontbijt zijn we vertrokken naar Mochaba Crossing Lodge welke een kilometer of 24 buiten Maun ligt. Het eerste stuk was goed te rijden maar daarna weer een groot gedeelte met veel potholes in de weg. Er moest van links naar rechts worden gestuurd om deze te ontwijken. Het laatste stuk van de weg welke we moesten rijden was gelukkig weer een stuk beter. Rond een uur of half twee arriveerden we op onze nieuwe bestemming. Een Lodge gelegen aan Okavanga Delta. Jammer genoeg had een grote groep gezamenlijke reizigers hun verblijf bij deze Lodge afgezegd zodat wij de enige gasten zijn. We hebben ’s middags niet veel bijzonders meer gedaan. We hebben ons al voorbereid voor morgen, een boottochtje door de Okavanga delta in een Mokoroboot (halve uitgeholde boomstam).

Category: 3. Reis 2017 - Namibië en Botswana  Comments off

Dag 18 – van Kasana naar Nata

Omdat de afstand naar onze nieuwe bestemming niet zo ver was, konden we wat blijven liggen (tot een uur of 7), waarna we lekker zijn gaan ontbijten. Daarna op weg naar Nata Lodge. De wegen in Botswana zijn goed te rijden, alleen moet je wel goed opletten op grotere gaten in de weg. Onderweg kwamen we weer overstekende olifanten tegen. Die hebben we maar voorrang gegeven. 80 km voor het dorpje Nata moesten we een controle post voorbij. We hadden in eerste instantie geen idee waarvoor deze was. Al snel waren we hierachter omdat we met onze schoenen weer in een bak met chemicaliën moesten. Ook de banden van de auto moesten worden gespoeld. Hiervoor moesten wij door een grote bak met dit spul rijden. Hierna de weg vervolgd. Even een stop gemaakt bij Elephant Sands. Dit is een lodge bij een poel water, waar de hele dag olifanten in verblijven. Na een bakje koffie en thee te hebben gedronken doorgereden naar Nata Lodge waar we rond half twee aankwamen. Snel ingecheckt en onze zwemspullen gepakt om een middagje te relaxen aan het zwembad. Zo zijn we dag verder doorgekomen. Morgen weer een reisdag. We vervolgen onze reis naar Maun, waar we een dag later de Okavanga Delta gaan bezoeken.

Dag 17 – Kasana

De wekker liep al om kwart voor vijf af want vanochtend hadden we een fotosafari met Pangolin gepland. Zij kwamen ons om half 6 ophalen. Niet snel erna reden we meteen Chobe NP in. Wat een verschil met Etosha NP. Als eerste geen hekken en verder veel slechtere wegen. Vooral los, mul zand. Dit kun je alleen rijden met een 4×4. Gelukkig werden we gereden en had iedereen in de wagen voldoende mogelijkheden om foto’s te maken. Mieke gebruikte haar eigen apparatuur, maar Ton kreeg een mooie camera met grote zoomlens van Pangolin. De tocht ging langs de rivier. We hadden vele vogels en andere dieren gezien, toen we plotseling stopten bij een groepje leeuwinnen. Hoewel we deze op de vakantie al regelmatig hadden gezien, blijft het een indrukwekkende verschijning en hebben we hier ook weer een half uur staan kijken. De tocht vervolgde en we zagen nog veel meer dieren zoals buffels, nijlpaarden, olifanten enz. Rond een uur of 9 kwamen we op de kamer en hebben we op ons gemak de foto’s beoordeeld want om half 4 werden we weer opgehaald door Pangolin. Nu voor en bootsafari. Je ziet dan alles toch van een heel andere zijde. Nu vooral waterdieren waaronder veel krokodillen en nog meer nijlpaarden van dichtbij. Wat zijn deze groot en kunnen deze gevaarlijk overkomen. Aan de zijkanten van de rivier van heel dichtbij veel olifanten, buffels, wilde beesten enz. Ook nu weer foto apparatuur van Pangolin gekregen, dus weer de nodige plaatjes geschoten. Om half 7 werden we aan land gebracht. Snel een douche genomen zodat we opgefrist zijn gaan eten. Morgen vertrekken naar een nieuwe locatie. Een rit van 330 km.

Category: 3. Reis 2017 - Namibië en Botswana  Comments off

Dag 16 – Victoria Falls (Zimbabwe)

Rond 8 uur zijn we opgehaald bij onze Lodge voor een dagexcursie naar de Victoria Falls in Zimbabwe. Al snel waren we bij de grens. Eerst de paspoorten laten zien bij de douane van Botswana. Dit ging vrij snel. Daarna naar het volgende gebouw. De douane van Zimbabwe. Daar moesten de nodige papieren ingevuld worden om een visum te krijgen. Ook dienden we 30 dollar per persoon te betalen. Nadat alles was afgerond konden we in een ander busje stappen wat achter de grenspost stond. Met onze nieuwe chauffeur Tees zijn we naar het plaatsje Victoria Falls gereden. Daar werden we voor de ingang van het National Park van de watervallen, gebracht. Vanaf dat punt was het nog een paar honderd meter lopen naar de Falls. Van meer dan 14 uitzichtpunten waren deze te bewonderen. En bij ieder punt was het weer indrukwekkend. Ook zagen we de brug die de verbinding vormt tussen de grens van Zimbabwe en Zambia. De brug wordt niet alleen gebruikt als grensovergang, maar men kan er ook bungee jumpen. Ook dat was een machtig mooi gezicht. Nadat we er een aantal uren hadden rondgelopen zijn we teruggegaan naar de ingang en het dorpje ingelopen. Daar hebben we ook het oude hotel Victoria Falls bezocht. Dit is daar begonnen door de Engelsen. De stijl is nog goed terug te zien in dit hotel. Rond half 4 werden we weer opgehaald en hebben we nog een mooie Baobab tree bezocht. Daarna bracht Tees ons terug naar de grenspost waar we weer bij beide douaneposten stempels in ons paspoort kregen. Na het passeren van de grens bleek dat de organisatie een ander busje had gestuurd. Dit was veel kleiner zodat 2 personen met een open safariwagen naar de Lodge moesten worden gebracht. Normaal gesproken is dit geen probleem, maar inmiddels was het hard gaan regenen zodat dit toch een ander verhaal werd. Uiteindelijk is dit opgelost doordat Ton en een andere man aanboden om hierin te gaan zitten. Beide kregen een poncho zodat ze niet echt nat werden. Uiteindelijk waren we rond een uur of 5 terug bij ons hotel. Een mooie dag om niet te vergeten.

Category: 3. Reis 2017 - Namibië en Botswana  Comments off

Dag 15 – van Gondwana Namushasha naar Kasana (Botswana)

Nu ik dit stukje schrijf zijn we inmiddels gearriveerd in Botswana. Vanochtend vroeg zijn we rustig naar de grenspost Ngoma Bridge gereden. Als eerste kwamen we aan bij de grenspost van Namibië. Daar de nodige papieren ingevuld waarna we mochten doorrijden over de brug, wat niemandsland is. Nadat we de brug over waren zijn we naar de douanepost van Botswana gegaan. Ook daar weer een aantal papieren ingevuld en de paspoorten gestempeld. Voordat we de grens over mochten werd de bagage  bij ons zeer snel gecontroleerd. We moesten alleen allebei uit de auto om onze schoenen te ontsmetten via het lopen in een bak met chemische rotzooi. Daarna mochten we Botswana inrijden. Al bij al heeft de totale grensovergang een half uurtje geduurd. Meteen bij binnenkomst van Botswana reden we Chobe National Park in. Het duurde nog geen 5 minuten of we passeerden een aantal olifanten die langs de weg liepen. Ook zagen we nog een aantal gieren op de grond zitten. Bij het verlaten van het park zagen we de eerste politiecontrole al. Van eerdere bezoekers aan Botswana hadden we al begrepen dat dit zeer frequent gebeurd omdat de regering geld te kort komt. Dus we gaan de komende week proberen goed te letten op onze snelheid. Rond een uur of 1 kwamen we aan in onze Lodge. Wat een verschil met gisteren. Daar waren ongeveer 40 gasten. Nu lijken het er wel 200 of meer. Dat was even wennen. Nadat we onze koffers op de kamer hadden gezet zijn we nog even Kasana ingelopen bij een temperatuur van meer dan 35 graden. We kwamen langs het politiebureau waar een 800 jaar oude Baobab boom stond, die vroeger heeft gediend als gevangenis en later als postkantoor. Omdat het toch te warm was om te wandelen zijn we teruggelopen naar de Lodge. We wilden nog even wat nakijken op Internet, maar ojee, dat is hier traag. Maar ja, we hebben vakantie dus daar storen we ons niet zoveel aan. ’s Avonds hebben we lekker gegeten bij onze Lodge. Nu naar bed, want morgen staat de excursie naar de Victoria Watervallen in Zimbabwe op de planning.

Dag 14 – Gondwana Namushasha

Goed geslapen. Door de klamboe helemaal geen last gehad van de muggen. We vragen onszelf zelfs af, of er überhaupt veel muggen zijn. Als we buiten zitten te eten hebben we er ook geen last van. Na het ontbijt hebben we het tot een uur of twee rustig aan gedaan. Lekker koffie gedronken, foto’s van de vogels uit de omgeving gemaakt en wat gesurft (op internet). ’s Middags werden we om drie uur opgehaald voor een game drive door het naastgelegen National Park. Hiervoor moesten we eerst met een boot over de rivier, om bij de auto te komen waarmee we de tocht verder vervolgden. De gids vertelde er meteen bij dat we om zes uur bij de boot terug moesten zijn, want hij wilde niet in het donker terug varen. De reden hiervan was dat hij dan de nijlpaarden in het water niet goed meer zag. Toen we in de boot aan het varen waren, begrepen we meteen waarom. De nijlpaarden reageerden redelijk agressief naar ons. Nadat we aan land waren zijn we in de auto gestapt. In het begin van de rit zagen we veel vogels waaronder een Afrikaanse visarend. Dit was een voorbode wat we allemaal verder nog te zien kregen. Grote groepen olifanten, buffels, een grote krokodil en diverse andere dieren. Rond 5 voor half zes werd de terugreis ingezet. Deze werd abrupt onderbroken door een lekke band. Zo snel mogelijk is deze door de gids vervangen, maar we liepen wel een vertraging op van zo’n minuut of 20. Hierdoor kwamen we pas om tien voor half 7 aan bij de boot en begon het al schemerig te worden. Snel overgestapt en met hoge snelheid terug naar de Lodge gevaren. De nijlpaarden waren al bezig met het uit de rivier klimmen en hadden gelukkig niet veel aandacht voor ons. Na terugkomst weer lekker gedineerd om daarna dit stukje te schrijven. Morgen is het de bedoeling om de grens over te gaan naar Botswana. Hoe dit gaat verlopen lezen jullie de volgende keer.

Category: 3. Reis 2017 - Namibië en Botswana  Comments off

Dag 13 – van Popa Falls naar Gondwana Namushasha resort

Na een goede nachtrust en een wat minder ontbijt zijn we rond 9 uur vanaf Popa Falls vertrokken naar onze volgende bestemming. Gondwana Namushasha River Lodge. Een rit van iets meer dan 200 kilometer. We hebben op ons gemak gereden, maar sneller ging ook niet omdat we door een Nationaal Park reden. We kwamen de nodige borden tegen van overstekend wild, zoals olifanten, wilde honden en springbokken. We hebben echter geen enkel dier zien oversteken. Rond 12 uur kwamen we op onze bestemming aan. Wat een verschil ten opzichte van onze vorige plek waar we verbleven. Genoeg gasten en een vriendelijke ontvangst. Ook was alles goed onderhouden. Na het inchecken hebben we cake en een lekkere cappuccino gedronken. Daarna een bezoek gebracht aan het Namushasha Heritage Centre. Daar kregen we een beeld van historie en tradities te zien van de mensen uit de regio. Een mooi gezicht, maar of de jeugd dit gaat overnemen, kunnen vraagtekens bij worden gezet. Rond 4 uur waren we terug en hebben we eerst buiten op ons terras wat gedronken en vogels gespot en gefotografeerd, waaronder het ijsvogeltje (Kingfisher) uit Afrika. Na een douche zijn we naar het restaurant gelopen waar we gezellig hebben gekeuveld met een groep van 11 Canadese toeristen. We werden meteen volledig opgenomen in hun groep en over en weer werden de nodige verhalen verteld. Zo vroeg er een persoon of we bekend waren met een bepaalde kroeg in Amsterdam en Rotterdam. Dat was, volgens hem, voor ons toch vlakbij. Toch maar aangegeven dat we deze niet kenden. Na een voortreffelijk diner zijn we terug naar de kamer gegaan. De nijlpaarden waren al goed hoorbaar zodat we snel zijn doorgelopen om ze maar niet tegen te komen. Ze blijven nog steeds de gevaarlijkste dieren van Afrika. Op de kamer hoorden we ze nog knorren. We zitten namelijk vlak aan de rivier. Hopen dat de auto morgen nog onbeschadigd bij de woning staat. In de Lodge nog wat koffie gedronken en nu lekker in ons bed onder de klamboe.