Archive for » september, 2014 «

Dag 21 Thuiskomst

Inmiddels zijn we weer terug in Tilburg. Nog een kort verslagje over de vliegreis. We vertrokken op tijd en de vlucht verliep zonder problemen. Wel was het erg koud in het vliegtuig. De stewardess wist niet waardoor dit kwam. Ton opperde nog dat er misschien een raampje open stond. We kregen zelfs nog tweemaal een maaltijd voorgeschoteld. Om half 8 plaatselijke tijd landden we in Londen. Met de bus werden we naar de Terminal gebracht om daar over te stappen voor de vlucht naar Düsseldorf. Een lange rij wachtende en strenge controles. Dat maakte ons niet uit want we vertrokken pas om 13.20 uur plaatselijke tijd. Vandaar dat we zelfs nog tijd hadden om wat rond te lopen en parfum te spuiten in een van de winkels. Dit was wel nodig na een vlucht van 12 uur. In Düsseldorf landen we om half vier en werden we opgewacht door Tomas. Gezellig met hem wat gedronken op het vliegveld voor het laatste traject naar huis waar we rond half zes de sleutel in het sleutelgat omdraaide. De reis naar Zuid Afrika zit er weer op. Een fantastische reis met vele indrukken, waarvan we via Smitskus al een klein beeld hebben gegeven van wat we hebben gedaan en gezien. In werkelijkheid is het nog vele malen indrukwekkender geweest. Bedankt voor jullie leuke reacties en misschien tot volgend jaar.

Ton en Mieke

Category: Reis naar Zuid Afrika  Comments off

Dag 20 Vertrek

De laatste dag in Zuid Afrika. Nadat we alles hadden ingepakt zijn we gaan ontbijten. Om half elf hebben we uitgecheckt en zijn we met een volle auto naar het centrum van Cape Town gereden. Daar de auto geparkeerd en op ons gemak nog wat rondgelopen. Zo hebben we de Clocktower en de haven bezocht. Ook nog een keer een op het terras gaan zitten om te genieten van het mooie weer en het uitzicht op de Tafelberg. Verder de laatste inkopen verricht. Rond half 5 zijn we naar de luchthaven gereden. Dit was redelijk vroeg, maar uiteindelijk toch wel slim, want men kent net als in Nederland de vrijdagmiddag drukte. Rond kwart over 5 waren we op de luchthaven en konden we onze auto inleveren. Dit leverde geen problemen op. Vanaf de plek waar we de auto inleverden tot de luchthaven was zeker nog een kwartiertje lopen. Daarvoor moesten we ook nog een tunnel door. En dit met alle koffers. Nadat deze waren ingeleverd en de douanefaciliteiten waren afgerond, hebben we wat gegeten. Het is nu ruim 1 uur voor vertrek zodat ik mijn stukje nog kan schrijven. Het volgende bericht komt waarschijnlijk uit Nederland.

Category: Reis naar Zuid Afrika  Comments off

Dag 19 Een dagje richting Cape Point en Kaap de Goede Hoop

Vandaag zijn we na het ontbijt vertrokken naar Houts bay. Een klein havenplaatsje, net buiten Cape Town. We hebben er de haven bezocht, waar ook zeehonden rond zwommen. Een mooi gezicht was dat. Daarna reden we door, via Chapmans Peak Drive, naar Simons Town. De omschrijving dat dit een van de mooiste bergwegen in Zuid Afrika is, klopt volgens ons volledig. Een fantastische weg, met schitterende uitzichten. In Simons Town ligt Boulders Beach. Hier leven de Afrikaanse Zwartvoet Pinquins. Deze zijn bedreigd en worden daarom in dit natuurgebied beschermd. Er leven inmiddels meer dan 3000 pinquins. De plaats is vernoemd naar de enorme granieten blokken die het strand op natuurlijke wijze afbakenen en beschutting bieden aan de pinquins. Na de nodige foto’s te hebben geschoten vervolgden we onze trip naar het natuurpark Cape Point, waar ook Kaap de Goede Hoop ligt. Het is het zuidelijkste punt van Afrika. Voordat we gearriveerd waren bij het natuurpark, zagen we onderweg op zee nog walvissen en dolfijnen zwemmen, waarvoor we nog even de auto langs de kant hebben gezet. Bij Cape Point hebben we eerst een broodje uit de hand gegeten. Dit moesten we binnen doen, omdat op de terrassen het eten kon worden geroofd door brutale bavianen. Vervolgens zijn we geklommen naar de oude vuurtoren. Een steile klim van ongeveer 20 minuten. Ook onderweg liepen er veel bavianen, maar boven bij de vuurtoren waren ze plots allemaal verdwenen. Waarschijnlijk was het daar te hoog en te koud. Bij de oude vuurtoren stond ook een bordje waarop stond dat Amsterdam hemelsbreed 9635 km verder ligt. We zagen verder het punt waar de Atlantische oceaan met de Indische oceaan samenkomt. We zijn hierna te voet ook naar beneden gegaan. Dit ging beduidend sneller dan omhoog. De volgende stop was Kaap de Goede Hoop. Dit is bij ons Nederlanders veel bekender. Het is een mooi stukje natuur met de nodige rotsen. Na ook hier even te zijn verbleven, zijn we het park uitgereden. Onderweg hebben we nog een goed Italiaans restaurant bezocht waarna we rond 20.00 uur thuis waren. Toch nog een mooie invulling van onze volledige laatste dag in Zuid Afrika. Morgen kunnen we nog een paar kleine dingen doen, maar zal de dag vooral in het teken staan van onze terugreis naar Nederland.

Dag 18 Township tour en Cape Town

Vanochtend werden we met een busje vroeg opgehaald door een gids voor een bezoek aan het township Langa. Dit is het oudste township in Kaapstad. We werden afgezet bij de ingang. Voordat we verder liepen hebben wij op advies van de gids bij een supermarkt bij deze ingang 50 lollies gekocht om tijdens ons bezoek uit te delen aan de kinderen die daar wonen. Dit bleek al heel snel veel te weinig. Het was namelijk een feestdag in Zuid Afrika en alle kinderen waren vrij. Op het moment dat we iemand een lollie gaven kwamen er uit alle windhoeken, kinderen te voorschijn. De wandeling was verder confronterend en schokkend, maar toch soms ook zo anders dan verwacht. Het blijken niet alleen maar krotten te zijn. Er is een flinke diversiteit aan woningen. Iets wat je van buitenaf niet ziet of niet herkend. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Het community centrum was heel interessant. Er wordt wel degelijk geprobeerd mensen een kans te geven, die op hun beurt anderen weer een kans moeten geven. Na dit centrum hebben we nog een paar bezoeken aan woningen gebracht. Het viel ons op dat de mensen zonder morren, tevreden zijn. De gids legde uit dat dit komt doordat men niet kijkt wat men niet heeft, maar wat men wel heeft. Ook reden er nieuwe dure auto’s rond. Deze zijn van mensen die het gemaakt hebben, maar in de townships blijven leven. Als je daar eenmaal bent opgegroeid, ga je er, volgens de gids, nooit meer weg. Na een rondleiding van ruim 2 uur werden we netjes bij ons hotel afgezet. Van daaruit zijn we vertrokken naar het centrum van Cape Town. We hebben daarbij gebruik gemaakt van een hop on hop of bus. Op deze manier zagen we het nodige van deze stad en kregen via de koptelefoon uitleg. In eerste instantie zijn we uitgestapt in het oude centrum en hebben de Green market bezocht. Omdat het een Nationale Feestag (Braaidag) was, waren veel winkels gesloten We zijn met de bus verder gegaan naar Waterfront. Dit is het uitgaans- en winkelcentrum van Cape Town bij de Haven. Daar was vanwege de genoemde feestdag wel veel te doen. We zijn er tot een uur of 8 gebleven, waarna we met de taxi naar ons hotel terug zijn gegaan.

Dag 17 Pinquins en de Tafelberg

Omdat het zwemmen met de haaien niet doorging, hoefden we pas om een uur of half 8 op te staan, waarna we zijn gaan ontbijten. Hierna zijn we eerst naar Betty’s Bay gereden voor een bezoek aan de pinquin kolonie bij Stoney Point. Er zitten daar veel Zuid Afrikaanse Pinquins. Het is 1 van de drie broedkolonies en in 2002 uitgeroepen tot een natuurreservaat. Het was grappig om te zien, hoe het er in een kolonie aan toe gaat en hoe zij met elkaar leefden. Omdat we door het afzeggen van de zwemtocht meer tijd over hadden, zijn we, na het bezoek aan Stoney Point naar de Wijnstad Stellenbosch gereden. We dachten dat dit een klein plaatsje was, maar kwamen bedrogen uit. Het is dan wel geen wereldstad, maar alles is er aanwezig. Ook was het verkeer er zeer druk. We zijn er niet lang gebleven omdat we ‘s middags de Table Mountain in Cape Town gingen bezoeken. Toen we met de kabelbaan naar boven gingen, kwam de berg steeds meer in de mist te hangen. Dit zorgde voor vele kouden gezichten, waaronder die van ons. De mist wordt het tafelkleed genoemd, en is vrij normaal daar. De gondel draait tijdens het naar boven en beneden gaan 360 graden en zorgde, als de mist wat optrok, voor prachtige gezichten. Ook zagen we veel dassies rondlopen. We hebben boven op de top ruim 1 uur rondgelopen zodat onze neus rood zag. Om dit te verhelpen hebben we een warm drankje genuttigd. Na het verlaten van de Tafelberg zijn we naar ons laatste overnachtingadres in Cape Town gereden waar we 3 nachten verblijven voordat we terug vliegen naar Nederland. Daar denken we nog niet aan. Morgen gaan we onder begeleiding een van gids eerst een bezoek brengen aan een Township. Hoe dit verloopt, vertel ik morgen.

Dag 16 Witte Leeuwen en walvissen

Vanochtend was het weer vroeg dag. Om half 7 stond de ochtendsafari in het Sabona Wild Reserve op het programma. Het was nog zeer koud en we waren blij dat we dikke kleding aan hadden. Tijdens de safari zagen we ondermeer een aantal leeuwen, waaronder de witte. Deze zat vol bloed en we dachten in eerste instantie dat hij gewond was. Dit was niet het geval, maar het bleek dat hij net gegeten had. Rond 10 uur waren we terug en zijn we na het ontbijt naar onze volgende stop gereden, te weten Hermanus. Dit is een klein stadje aan de kust, waar rond deze periode veel walvissen zijn te zien. Het is de walvishoofdstad van Zuid Afrika. De walvissen verblijven daar een periode vanwege het paren en het op laten groeien van hun jong. Het is er ondiep en de zee is daar op de juiste temperatuur. We hebben de nodige walvissen gezien. Ook toen we op het terras zaten kwamen de walvissen dicht langs de kust. Rond 8 uur zijn we met een ander Nederlands stel gaan eten. Hoewel we niet hetzelfde reisschema hadden, zijn we hen al een keer of 4 in iedere keer een andere plaats, tegen gekomen. Toen we van het eten thuis kwamen, bleek dat we een mail hadden ontvangen van de organisatie waar we het zwemmen met haaien hadden geboekt. In plaats van het doorgeven van de juiste aanvangstijd, stond erin dat de boot waar we de tocht mee zouden varen, die dag kapot was gegaan en morgen gerepareerd zou worden. De tocht ging daarom niet door. Dit was wel een tegenvaller, omdat we geen andere optie hadden. Het betekent echter wel dat we morgen niet vroeg uit ons bed hoeven.

Dag 15 Meerkats en Sabona Wild live reserve

Vandaag was het weer vroeg dag. Om half zeven startte namelijk de Meerkattoer. Een andere benaming voor Meerkat is Stokstaartje. Ook is deze beter bekend vanwege Timon. Eerder zagen we Pumba al dus nu zou het stel compleet zijn. Het leuke van de tour is dat we met een persoon of 18 rond de slaapplaats (holletje) van een Meerkatfamilie gingen zitten te wachten totdat deze wakker werden en naar boven kwamen. We kregen daarbij de nodige uitleg van onze gids. We hoefden niet lang te wachten want na ongeveer 15 minuten kwam de eerste naar boven. Later volgde er nog 5. Omdat ze zichzelf moeten opwarmen, gaan ze 20 minuten in de zon staan. Dan kun je mooie foto’s maken. Rond half 9 waren we terug bij ons B&B en hebben daar ontbeten. Nadat dit op was en we hadden uitgecheckt, zijn we naar Sabona Wild Life reserve gereden. Om drie uur in de middag zijn we vanuit daar vertrokken voor een rondrit door het wildlife park. We zagen ondermeer giraffen, zebra’s en Kudu’s. Het mooiste moment was echter toen een groep olifanten vlak voor onze auto overstak. Plots bleek er ook een olifant achter onze auto over steken en deze liep langs ons heen naar de voorkant. Er zat geen 20 cm meer tussen hem en de auto. Op het einde van de toer hebben we nog gezocht naar de witte leeuwen, maar deze waren niet te vinden. De gids heeft goede hoop erop dat dit morgen wel lukt. Afwachten maar. Rond 8 uur waren we terug en kregen we nog een lekker diner voorgeschoteld. Nadat dit was genuttigd zijn we moe, maar voldaan naar onze prachtige kamer terug gegaan. Nu snel naar bed, want morgen om half zes moeten we weer opstaan voor onze volgende private game drive.

Dag 14 De Swartbergpas en struisvogels

Vandaag stond op het programma de rit door de Swartbergpas naar Oudshoorn. Voordat we vertrokken nam de huispapegaai nog afscheid van ons, door op de auto te gaan zitten. Pas toen we bijna de poort uitreden vloog hij terug. Na het vertrek zijn we eerst naar het dorpje Prins Albert gereden Het is een heel leuk klein dorpje wat vooral wordt bevolkt door bejaarden blanke Zuid Afrikanen. Nadat we op een terras onze koffie hadden gedronken, zijn we de pas opgereden. Een schitterde rit van ongeveer 20 kilometer over een gravelweg. Op sommige plaatsen was de pas zo smal, dat er maar 1 auto door kon. Dit was geen probleem want iedereen wachtte netjes op elkaar. Ook was er vaak geen afrastering en keek je de diepte in. Vele mooie foto’s hebben we kunnen schieten. Nadat we de pas hadden gereden kwamen we in Oudtshoorn aan. Dit plaatsje wordt de struisvogel hoofdstad van de wereld genoemd. We zijn dan ook meteen naar een Ostrich (struisvogels) farm gereden voor een rondleiding. We kregen daarbij veel uitleg en en een korte rit in een wagen achter een trekker. Verder mochten we op eieren van een struisvogel gaan staan. Deze zijn zo hard, dat dit gewoon mogelijk is. Tevens mocht je nog op een struisvogel gaan zitten, maar dit hebben we niet gedaan. Niet vanwege de angst, maar omdat dit dieronterend is. Na ongeveer 1 uur zat het erop en zijn we naar het volgende overnachtingadres gereden. Een guesthouse wat gerund wordt door Nederlanders. Via hen nog een goed adresje gekregen voor het diner. Mieke heeft daar voor de eerste keer in haar leven, Ostrich biefstuk gegeten. Zij vond deze lekker smaken, maar proefde niet veel verschil met een biefstuk van een rund. We waren redelijk op tijd thuis omdat we vroeg naar bed willen. Morgen om 06.15 uur hebben we namelijk een trip geboekt naar de woestijn, om Meerkats (stokstaartjes) te zien wakker worden en hun rituelen die daarbij horen te gaan volgen.

Dag 13 van Addo naar Beaufort West

We moesten vandaag naar ons volgende adres, Lemoenfontein in Beaufort West. Een route van 440 kilometer. Onderweg hebben we Graaff Reinet in de Valley of Desolation bezocht. Het eerste is een klein stadje tussen 2 natuurparken waar de authentieke bouwstijl nog te zien is. We hebben er een lekkere cappuccino gedronken. Daarna zijn we de Valley of Desolation gaan bezoeken. Zeer mooie uitzichten op bergtoppen en rotsformaties. Ook zagen we weer struisvogels in het wild rondlopen. Na dit gezien te hebben zijn we doorgereden en arriveerden we rond 16.00 uur in Lemoenfontein. Het bleek toch verder te liggen van Beaufort West dan we dachten. We konden het niet vinden en vroegen het aan een aardige Zuid Afrikaan. Deze gaf geen uitleg waar het was, maar reed voor ons uit en bracht ons er gewoon naar toe. Een mooie oude locatie wat in het verleden nog dienst heeft gedaan als sanatorium. We zijn na het uitpakken aan de bar gaan zitten en de rest van de dag ons gemak gehouden. Wel hebben we ‘s avonds Willem II nog gevolgd. Via een Livestream, en hoe kan een dag mooier eindigen dan een 2-1 overwinning in de laatste minuut.

Dag 12 Addo Elephant National Park

Vandaag lekker uitgeslapen tot half 8. Na een fantastisch ontbijt in Woodall Country House & Spa vertrokken we met onze huurauto naar Addo Elephant Park. Dit is een National Park wat een kilometer of 50 van Port Elisabeth ligt. Deze keer zijn we zelf door het park gereden Wat een ervaring was dit. We hebben over de gehele dag veel olifanten, zebra’s, verschillende soorten antilopen, struisvogels, een schildpad en zelfs mestkevers (Dung Beetle) gezien. Deze laatste is een beschermde diersoort wat door diverse bordjes in het park wordt aangegeven. De kever is ongeveer 5 cm en is altijd bezig met olifantenpoep. Als je een kever ziet lopen op de weg, dien je er voor om te rijden of te stoppen. In het begin kwamen we er geen tegen, zodat we dachten dat het meer een grap was. In het midden van het park was dit echter anders. Op de asfaltweg en langs de kant liepen de nodige kevers. Ook zaten ze op de olifantenpoep of waren ze bezig deze te verplaatsen. Hoewel het niet smakelijk klinkt was het een mooi gezicht, deze bezig te zien. Op sommige plekken liepen de andere dieren soms rakelings langs ons heen, zodat we vele mooie foto’s konden maken. Rond 4 uur in de middag zijn we het park uitgereden. Tijdens het avondeten hebben we nog lange tijd gesproken met de pianist. Hij vertelde uitgebreid over zijn werk in de Townships. Mooie verhalen om te horen. Morgen vertrekken we naar ons volgende adres en is het de bedoeling dat we Graaf Reinet bezoeken en de Valley of Desolation.